“Elk kind verdient een kans om te bewegen”

Om sport- en bewegen laagdrempelig te kunnen aanbieden zijn er 3 sportloketten in Limburg waarbij een “beweegmakelaar” mensen helpt, adviseert en begeleidt bij de zoektocht naar een geschikte structurele beweegactiviteit.

Heeft of kent u een kind van 18 jaar of jonger dat in Zuid – Limburg woont en een “beperking/uitdaging” heeft? Kunt u of diens ouder(s)/verzorger(s) wat hulp of ondersteuning gebruiken bij het vinden van passend beweegaanbod? Dan komt het kind in aanmerking voor een GRATIS ondersteuningstraject met de lokale beweegmakelaar van Sportloket Zuid.

De beweegmakelaars van Sportloket ZUID Iedereen kan Sporten Limburg :
Jan-Wouter Haveman (CHDD)
Chantal Bos (Regioconsulent IKS)

Voor aanmelding of een eerste adviesgesprek, surf naar:
https://lnkd.in/g-HWmPc

Ecsplore, Alcander, welzijnsorganisatie Heerlen
Provincie Limburg CHDD Nederland

Doe eens gek, borduur een Only Friends hek!

Borduren alleen voor oma’s? Nee hoor! In deze workshop versieren we de hekken bij Park Strijthagen met veelkleurige “graffiti” van wol en textiel. Verzin je eigen kruissteekpatroon en werk samen om Landgraaf kleur te geven!

Een vraagje voor iedereen die dit nieuwsbericht leest. Weet u wat men zich moet voorstellen met de activiteit: Doe eens gek. Borduur een hek!

Nou wij wisten het ook niet maar waren nieuwsgierig en hebben ons voor deze activiteit aangemeld. Op vrijdag 7 mei jl. waren Avelon en ik aanwezig namens OFL. We kregen de uitleg van Aukje. Ze gaf ons bollen wol, een schaar en we konden zelf iets verzinnen. Avelon en ik kozen de letters Only Friends. Op mijn idee om ook nog de Limburgse leeuw te borduren gaf Avelon de opmerking: “dan gaat het bij ons uitzien als een koe ipv een leeuw”. We lagen dubbel van het lachen want bij ons twee gaat wel vaker iets fout. De letters namen iets langer tijd in beslag maar we mochten van Aukje doorgaan. We doen niet iets half bij OFL! Ons kunstwerk is volgens ons prima gelukt. Het was een gezellige morgen en ondanks dat we maar met z’n tweeën waren, hebben we lol voor tien gehad. Zelfs de kinderen en begeleiding van de BSO op hetzelfde terrein hebben kunnen meegenieten van ons plezier. Een kindje had aan de begeleiding gezegd: ”die twee hebben veel lol”! Dat klopt als een bus of in dit geval als een bol wol! Nu benieuwd hoelang ons kunstwerk blijft hangen in optima forma.

 

Veel liefs Daniëlle en Avelon

 

Deze activiteit was een onderdeel van de Lentetour van Landgraaf Verbindt. De Lentetour is een samenwerkingsverband tussen JenS, TMF, Vazom, Bibliotheek Landgraaf, Slide, Scouting Pius Xll, Youth Quake, Voetbalschool Soccerchampions, Mw Team Boksen en Landgraaf Verbindt als verbindende partij. Twee weken gevuld met gevarieerde activiteiten, voor ieder wat wils.

Handbal clinic bij sportdag Iedereen Kan Sporten

Chantal Bos, regio consulent aangepast sporten Parkstad en Westelijke Mijnstreek: ‘Gisteren is Omroep Landgraaf komen filmen tijdens de meivakantie activiteit voor kinderen met speciale uitdagingen in Parkstad. Kinderen kunnen zo op een laagdrempelige manier kennis maken met verschillende sporten uit de buurt. Dit keer stond judo, dans, sport- en spel en handbal op het programma 🥋🎼🤸‍♂⛹‍♀. Verenigingen die deze dag een kennismakingsles zijn komen geven zijn; Judo Club Nuth, Fitmix, Stichting Bijzonder in Beweging en Hv BDC’90 i.s.m. Only Friends Limburg.’

IKS – Flyer – meivakantieactiviteiten

Bekijk het filmpje

https://www.linkedin.com/posts/chantalbos1_gisteren-is-omroep-landgraaf-komen-filmen-activity-6795262773736599552-U999

 

Raad van Advies voorzitter Sven Balk: “JENS en Only Friends Limburg zijn belangrijke elementen in de ontwikkeling van onze regio”

Mijn naam is Sven Balk, 44 jaar en woonachtig in Landgraaf. Thuis ben ik partner en vader van 2 dochters en 1 zoon. Op het werk mag ik als directeur sturing geven aan JENS. JENS is een coöperatie van 7 zorg- en welzijnsinstellingen die de basis ambulante jeugdzorg in Heerlen, Landgraaf en Voerendaal vorm geven vanaf 1 januari 2019. Hiernaast ben ik betrokken bij Only Friends Limburg, kortweg OFL, als voorzitter van de Raad van Advies.

Bij JENS proberen we het landschap van de jeugdzorg op een andere manier in te vullen dan tot 2019 gebruikelijk is geweest. Belangrijke uitgangspunten zijn om iedereen zoveel als mogelijk mee te laten doen in de maatschappij en mensen in staat te stellen om eigen regie over hun leven te laten voeren. Dat betekent onder andere dat we verbindingen proberen te maken tussen de natuurlijke context van jeugdigen en gezinnen enerzijds en zorg anderzijds. En als ik het heb over de natuurlijke context van jeugdigen en gezinnen dan bedoel ik de school, de kinderopvang, het peuterwerk, de activiteiten van het jeugd- en jongerenwerk maar ook de verenigingen, allemaal in de eigen wijk. We proberen bijvoorbeeld om jeugdigen naar de school te laten gaan in hun eigen buurt ook al hebben ze hulp of zorg nodig op school. We willen iedereen zoveel als mogelijk mee laten doen in deze reguliere settingen. Daar waar hulp nodig is brengen we zoveel als mogelijk hulp naar die settingen toe. Zo ontstaan nieuwe verbindingen en samenwerkingen. Dat zie ik ook terug bij OFL. Hier zijn jongeren en volwassenen sportief en actief met naast trainers met kennis van hun sport ook mensen die hulp of zorg kunnen bieden. Dat zijn wat mij betreft de goede stappen naar een inclusieve samenleving, een samenleving waar iedereen meedoet ongeacht of er problemen zijn. JENS en OFL zijn belangrijke elementen in de ontwikkeling van onze regio.

Ik wordt heel enthousiast van het concept OFL met het fantastische motto ‘je bent goed zoals je bent’ en wil heel graag mijn steentje bijdragen aan de ontwikkeling van deze vereniging. Ik hoop dan ook dat OFL steeds meer uitgroeit tot de vereniging waar iedereen bij wil horen en waar iedereen zich thuisvoelt. Met het enthousiasme wat ik voel binnen deze vereniging gaat dat zeker lukken!

 

Only Friends Limburg wandelt mee met Avond4Daagse Landgraaf

Van 10 t/m 16 mei 2021 doet Only Friends Limburg mee aan de wandelchallenge van 40 km.
We gaan coronaproof en virtueel wandelen met onze sporters en begeleiders van de dagbesteding bij Radar Park Strijthagen, de Positive Fitters van NOVIZorg, voetballers, handballers, trainers, vrijwilligers en bestuursleden.
In groepsverband of op eigen initiatief, in je eigen tempo op een moment wanneer het jouw het beste uitkomt. De speciaal ontworpen app houdt onze afstand bij en hierop kunnen we zelf dus zien hoever we in de challenge zitten. Dit wordt weergegeven in de app op een virtuele route van Landgraaf. Niet alleen onze eigen positie, maar ook van de andere deelnemers in de week van 10 t/m 16 mei en challenge van 40 km. zijn zichtbaar.

Iedereen kan wandelen!
Wandelen is goed voor lichaam en geest en past daarom perfect binnen een gezonde leefstijl. Een wandeling draagt bij aan de opbouw van het vitamine D gehalte en helpt bij het tegengaan van geheugenverlies. Twee maal in de week een uur wandelen heeft al effect op het geheugen. Bijna iedereen kan het, het kan bijna overal. Ervaren wandeltrainers en -begeleiders bieden minder valide wandelaars ondersteuning op maat. Ook organiseren we aangepaste wandeltochten waarbij een speciale route wordt uitgezet voor rolstoelgebruikers en wandelaars met een beperking. Er wordt niet alleen gekeken naar de beperking maar juist naar de mogelijkheden. Bij ons staat vooral meedoen centraal.

Begin 2020 is Sportclub Only Friends Limburg gestart met AANGEPAST WANDELEN. Wandelen is leuk en bijzonder geschikt voor mensen met een beperking die graag in groepsverband niet te snel en niet te ver willen lopen. Iedereen knapt op van een wandeling in de buitenlucht. Genieten van het samen wandelen. Lekker buiten actief zijn en ondertussen ook nog genieten van de natuur!

Ivm de Corona maatregelen is het helaas niet mogelijk om met grote groepen samen te wandelen. Onze ervaren wandeltrainster Corry is bereid om met één of een aantal mensen een aangepaste wandeling te maken.
Wil je wandelen, neem contact met ons op. Er zijn geen kosten aan verbonden. Wandelen is gratis bij Only Friends Limburg.

Met elkaar verbonden en uniek

Op 21 maart was het Wereld Downsyndroomdag. Het leek Daniëlle Winkens een leuk idee om deze kanjers in the picture te zetten door er extra aandacht voor te vragen. Door op deze dag 2 verschillende sokken te dragen zagen de mensen dat er iets vreemd was en zou men vragen waarom we 2 verschillende sokken droegen. In antwoord op de vraag konden wij aandacht vragen voor mensen met het Downsyndroom.Iedereen uniek, bijzonder en speciaal op zijn eigen manier. Only Friends L❤️ve xxx

 

Daniëlle: ‘In onze dagbesteding en in onze sportclub werken en sporten kanjers die geboren zijn met het feit dat het erfelijk materiaal van chromosoom 21 in drievoud voorkomt in plaats van in tweevoud. Echter voor mij persoonlijk geven deze mensen hun liefde ook in meervoud in plaats van in enkelvoud. Het overladen van knuffels is in deze vaak kille, egoïstische tijd een welkome afwisseling. Helaas door de Corona maatregelen is het voor deze mensen ook extra moeilijk om elke keer na te denken over het feit dat knuffelen nu even niet meer mag. Maar hopelijk kunnen deze kanjers in de toekomst weer zichzelf zijn. Ook ons maatje Gerrit…

Jesse doet ook mee!
Voor zijn vriendinnetje in de klas, zijn vriendjes op school en zijn sport-maatjes bij OFL ❤️
Jesse heeft een mutatie in het SON-gen dat op chromosoom 21 ligt. Het syndroom van Down heeft 3 exemplaren van chromosoom 21 in plaats van twee chromosomen.
Zo zijn al deze kinderen met elkaar verbonden en uniek 🧡

  

Roger Franssen, wielrentrainer: ‘Om zelf met deze dag bewuster om te gaan en de mensen die ook werken en helpen een hart onder de riem te steken wisselen we om de paar uur zelfs de sokken 🧦 Allemaal een fijne WDSD 2021’

Radar Dagbesteding Sportpark Strijthagen – Only Friends Limburg

Voor (jonge) mensen met een (verstandelijke) beperking die het leuk vinden onderhoudswerkzaamheden te verrichten op het prachtige sportpark Strijthagen. Ook leerlingen van speciaal onderwijs kunnen hier stage lopen. Tijdens en na het werk kun je sportief bezig zijn dankzij de samenwerking met Only Friends Limburg. Lekker sporten, een balletje trappen, de fitnessruimte in of een heerlijke wandeling maken.

In het nabijgelegen wijkcentrum An de Koel ondersteunen we verder bij activiteiten voor de buurtbewoners zoals stoelen klaarzetten, koffie en thee zetten of een heerlijke cake bakken.

Lees meer over Radar Dagbesteding Sportpark Strijthagen op de website van Radar en in de Profielschets Strijthagen Radar-Only Friends v3

Lichtpuntje geschonken aan buurtbewoners in wijk An de Koel

Na vele uren knutselen door onze kanjers Cliënten Dagbesteding Radar en medewerkers / vrijwilligers van Only Friends Limburg en Radar, was het eindelijk zover. De mooie, zelf gemaakte paashaasjes van karton met bloemen gemaakt van papieren doekjes en een zakje met chocolade eitjes eraan werden bezorgd in de wijk An de Koel. De mensen in de wijk waren, uitzondering daargelaten, zeer aangenaam verrast. In deze moeilijke Corona tijd lieten wij weten dat we aan elkaar en onze medemens denken. In de toekomst gaan deze cliënten de lunch van de buurtinloop verzorgen.

  

Zo konden we de mensen in de buurt niet alleen fijne paasdagen wensen maar ook alvast een lichtpuntje bezorgen wanneer deze moeilijke tijden hopelijk eindigen. Niet alleen het zonnetje gaf warmte, ook wij als groep met onze attenties brachten warmte in ieders huis en hart. In dezelfde week hebben we ook nog flyers van Stichting Gehandicapten Fonds in de brievenbussen van de wijk bezorgd. Dat het een week later zo hard sneeuwde dat we weer met de snowboots konden lopen kon niemand voorzien. Het was dus net alsof het zonnetje met ons meeliep en wist dat wij warmte willen schenken in ieders hart en huis.

 

Liefs, Daniëlle (vrijwilliger Radar en bestuurslid Only Friends Limburg)

Davy Braun: ‘Gewoon weer mijn energie in iets kunnen steken’

JENS is vanaf 1 januari 2019 de organisatie die preventieve en ambulante jeugdhulp biedt in de gemeenten Heerlen, Landgraaf en Voerendaal. JENS wil dat kinderen en jongeren sterk opgroeien en meedoen in hun eigen omgeving. Met trots delen we een JENS verhaal van onze eigen Only Friends handbaltrainers!

  

Deze keer het verhaal van Davy, een twintiger uit Landgraaf. Nog niet zo lang geleden kreeg hij ondersteuning van JENS-begeleider Susan Simons. Nu is hij, samen met Susan, onderdeel van het team dat handbaltrainingen bij Only Friends verzorgt. We spreken met Davy en Susan die vertellen hoe zich dat ontwikkeld heeft.

Alleen maar thuiszitten

Davy speelt al vanaf zijn 7de handbal: “Ik heb een aantal jaar bij BDC ’90 gespeeld en toen de overstap naar Duitsland gemaakt. Daar heb ik twee jaar bij Ubach Palenberg gehandbald, en één jaar bij HSG Merkstein. Maar helaas moest ik om medische reden stoppen.” Nadat hij zijn VMBO-basis had gehaald kwam Davy hele dagen thuis te zitten en had niet veel meer om handen. “Ik zat aan huis gekluisterd,” zo vertelt Davy ons, “en ik wilde weer iets gaan doen en andere mensen ontmoeten. Maar daar had ik wat hulp bij nodig en toen kwamen JENS en Susan op mijn pad.”

Handbal als gedeelde passie

Davy en Susan kwamen er al snel achter dat ze een gedeelde passie hebben. Allebei zijn ze gek op handballen. Het geluk voor Davy was dat Susan niet alleen begeleider bij JENS is maar ook vanuit JENS betrokken is bij Only Friends Limburg. En dan ook nog als handbaltrainer.

Susan vertelt dat voor haar de link snel gelegd was: “Ik heb Davy toen gevraagd hoe hij het zou vinden om handbal training te geven aan kinderen met een beperking. Zo zou hij weer actief kunnen worden, naar buiten toe gaan en meer contact met anderen hebben. Juist de dingen waar hij aan wilde werken. En Only Friends zou er een hele enthousiaste vrijwilliger voor het handballen bij krijgen. Een win-win situatie dus.”

 

 

Twijfels snel verdwenen

“In begin had ik er wel mijn twijfels over. Ik vind het lastig om ergens aan te beginnen. Maar toen ik eenmaal daar stond voelde het als thuis. Het is altijd gezellig. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt. Ik kan het goed vinden met de kinderen en hun ouders en de kinderen en ouders met mij. En ik kan gewoon mijn energie weer in iets buitenshuis steken.”

Je bent goed zoals je bent

Je bent goed zoals je bent. Dat is het motto van Only Friends. Dat zie je ook terug in de groep kinderen die training krijgen van Susan en Davy. Er is één groep voor kinderen met en zonder beperking: de FG-groep. Susan vertelt hoe dat gaat: “We hebben dus niet: aan die kant de spelertjes van Only Friends en aan de andere kant de F-jes. Nee, die trainen gewoon samen. En dat maakt voor de kinderen helemaal geen verschil. Dat mengt prima.”
Het gaat in de FG-groep niet alleen maar om kinderen met een fysieke beperking. Ook kinderen die om wat voor reden niet mee kunnen draaien bij een gewone sportclub zijn welkom bij Only Friends. “Kinderen die graag zouden willen sporten, maar het geprobeerd hebben in een reguliere club en die daar bijvoorbeeld door hun gedrag of ontwikkeling niet mee kunnen komen, kunnen gewoon bij ons terecht. Het is toch jammer als kinderen door zoiets moeten afhaken en dan maar niet meer gaan sporten.” licht Susan toe. “Dat deze kinderen door wat extra begeleiding toch mee kunnen sporten bij een gewone sportclub sluit natuurlijk helemaal aan bij de filosofie van JENS.”

Uit eigen ervaring

Als we Davy vragen hoe hij het werken met zo’n gemengde groep vindt, vertelt hij ons iets meer over zijn eigen achtergrond. “Ik heb zelf speciaal onderwijs gevolgd. Dus in principe heb ik wel wat ervaring met speciale kinderen. En op school hielp ik ook vaak kinderen die in een rolstoel zaten met het in- en uitpakken van tassen. Daar heb ik dan eigenlijk wel voordeel van gehad.”

“Maar er is bijvoorbeeld ook één kind in de groep die zich heel erg aan één persoon hecht. En als die persoon er dan niet is, probeer dat kind dan maar eens mee te laten doen. Daar heb ik soms nog wat moeite mee. Gelukkig hebben we daarvoor Susan. Maar grotendeels heb ik het zelf ook wel onder de knie. En als er echt iets is, dan meld ik dat bij Susan en die helpt me daar dan mee.”

Elkaar erdoorheen helpen

In de groep ziet Davy ook dat kinderen meer respect voor elkaar ontwikkelen: “Er zijn wel eens kinderen die dan niet met een bepaald kind willen oefenen. Dan zeggen we gewoon: jij moet het leren en hij moet het leren, dus speel maar gewoon samen. En als ze dan eenmaal een balletje aan het gooien zijn, dan hebben ze ook respect voor elkaar. Dan helpen ze elkaar er doorheen. Dat is heel mooi om te zien.”

Lees hier, artikel op de website van JENS

 

Raad van Advies lid Wim Pécasse: “Only Friends Limburg is een sportclub waar je graag bij hoort”

Als bestuurder van NOVIzorg heb ik altijd van belang gevonden dat iedere burger maatschappelijk moet kunnen deelnemen. Zo zelfstandig mogelijk leven, wonen, genieten, werken, sporten enz. Maar we hebben een maatschappij die nogal wat uitdagingen biedt voor menig burger, en sommigen kunnen best wat hulp gebruiken. Bij NOVIzorg richten we ons met name op mensen die één of meerdere beperkingen hebben. Daar hebben we professionele programma’s voor, en daarnaast zoeken we doorlopend verbinding met initiatieven die passen bij onze manier van werken. Zo ben ik enkele jaren geleden in contact gekomen met Mariëlle Houben, die me vertelde over Only Friends en over wat Only Friends zou kunnen betekenen voor onze regio. Een sportclub waar iedereen welkom is, met of zonder beperkingen. Waar een lidmaatschap voor iedereen mogelijk moet zijn. Waar professionals en vrijwilligers elkaar versterken, waar sociaal contact vanzelfsprekend is. Kortom, een sportclub waar je graag bij hoort.

Haar enthousiasme overtuigde, en de verbinding met de sportieve activiteiten van NOVIzorg was snel gelegd. Zo kwam het dat de cliënten van NOVIzorg bij de start van Only Friends één van de eerste deelnemers van Only Friends werden. Sportpark Strijthagen was (en is) de plek waar het allemaal gebeurt.

Naast de samenwerking tussen Only Friends en NOVIzorg, heb ik een plekje in de Raad van Advies van Only Friends. Dat doe ik samen met een aantal enthousiaste mensen, die het allemaal belangrijk vinden dat we alle mogelijkheden benutten om dit geweldige initiatief onder de aandacht te brengen van de beleidsmakers in Limburg. Daar werk ik graag aan mee. Voor onze cliënten, en voor alle anderen die zich bij Only Friends vast en zeker thuis zullen voelen.

Wim Pécasse, lid Raad van Advies Only Friends Limburg

 

« Older Entries