1e jaar Only Friends Limburg !

Een licht 💡 puntje tussen het verdrietige Corona nieuws 🙌

verrassend 🎁van onze lieve vrijwilligster Daniëlle voor
1 jaar Only Friends Limburg …

“Ze wilde deze feestdag niet zomaar voorbij laten gaan. Echter door het Corona virus en de daarbij behorende maatregelen kunnen we fysiek niet bij elkaar zijn en vieren maar wel in woord en gedachten.”

Blijf gezond allemaal 🍀

Alle sportactiviteiten Only Friends Limburg tot 6 april afgelast door Coronavirus

Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen op het gebied van Corona hebben we in gezamenlijkheid besloten de activiteiten van Only Friends Limburg per direct te stoppen.

We kunnen helaas niet sporten. Tot 6 april kunnen de trainingen, clinics en sportdagen niet plaatsvinden.

We onderschrijven hiermee het besluit en de richtlijnen van de regering. Zelf zijn wij gemeend het nog krachtiger uit te voeren omdat wij immers met meer kwetsbare mensen zijn als elders. We willen geen risico lopen om het Corona virus te kunnen verspreiden.

Begin april zullen we jullie verder informeren of wij weer kunnen beginnen.

Let goed op jezelf en op mensen om je heen!

Handballers BDC ’90 en Only Friends Limburg brengen LIONS naar een overtuigende zege op Neerpelt

Op 7 maart 2020 was handbalvereniging BDC ’90 uitgenodigd bij de supporters battle in de Stadssporthal in Sittard bij de wedstrijd van de LIONS tegen Neerpelt. In de line up hebben de jongste spelers van BDC ’90 aan de hand van de LIONS spelers mogen oplopen. Only Friends handbalster Jordy mocht de vlag dragen. Spelers en  trainers van BDC ’90 en Only Friends Limburg hebben LIONS naar een overtuigende zege op Neerpelt aangemoedigd.

KEMBIT-LIONS heeft zich op de laatste speeldag van de BENE-League geplaatst voor het Final4 weekend op 14 en 15 maart. Er moest met name in de eerste helft flink wat strijd geleverd worden, met rust was het verschil 14-12. In de tweede helft had LIONS duidelijk de langste adem en werd er af en toe met speels gemak op los gescoord. Joris Baart was met tien doelpunten de grote man aan LIONS-zijde en topscorer in de wedstrijd. Door de winst gaat KEMBIT-LIONS bovendien met het volle aantal bonuspunten (vier) de play-offs om het landskampioenschap in.
KEMBIT-LIONS had zaterdagavond even de tijd nodig om op stoom te komen. Sporting Neerpelt begon feller aan de wedstrijd en pakte na tien minuten voor het eerst een voorsprong van twee doelpunten: 4-6. LIONS had in de beginfase moeite Ephrahim Jerry van scoren af te houden. Bij LIONS waren met name Jasper Adams en Joris Baart trefzeker in het eerste kwart van de wedstrijd. Na veertien minuten zorgde Lino Janssen voor de eerste LIONS voorsprong, 7-6.
In het tweede kwart raakten de gemoederen steeds verhitter op het veld. Het spel werd harder, de scheidsrechters hadden moeite het duel in de hand te houden. Los van veel strijd, waren er ook mooie doelpunten te bewonderen. Joris Baart met een prachtige slalom afgerond met een verwoestend schot en aan de andere kant Ephrahim Jerry met een sprongworp uit stand. Drie minuten voor tijd is het wederom Lino Janssen met een belangrijk doelpunt. Volledig vrij aan de cirkel maakt hij er 13-11 van. Het verschil van twee doelpunten houdt stand tot aan de rust: 14-12.
In de eerste vijf minuten na rust leek Sporting Pelt zich even te herpakken. Jerry maakte snel 15-15 en de wedstrijd lag weer open. Hierna trok Kembit-LIONS echter pas echt de gashendel open. Aanvoerder Ivo Steins ging in deze fase voorop in de strijd en was met twee doelpunten aan de cirkel belangrijk. Het echte verschil werd gemaakt na driekwart wedstrijd. Joris Baart schoot binnen tien minuten vijf keer raak, Sporting Pelt stelde daar slechts één doelpunt tegenover: 26-20.
In het laatste kwart kregen enkele basiskrachten aan LIONS-zijde rust en zijn er speelminuten voor jongelingen Martijn Kleijkers en Ids Eussen. Mike Kusters moet in de laatste fase Luuk Hoiting vervangen, die geblesseerd het veld moest verlaten na een vervelende val op zijn arm. Desondanks liep LIONS uit naar 28-21. In de laatste minuten weet Sporting op karakter het verschil nog terug te brengen tot drie, maar de winst kwam geen moment in gevaar voor de ploeg van Christoph Jauernik.

Wandelaars Only Friends trotseren regen en wind

Wandeltrainster Kim Meijboom-Frins wist de wandelaars te motiveren om een frisse neus te halen. De wandelaars trotseren regen en wind.

Begin dit jaar is Sportclub Only Friends Limburg gestart met AANGEPAST WANDELEN. Wandelen is leuk en bijzonder geschikt voor mensen met een beperking die graag in groepsverband niet te snel en niet te ver willen lopen. Iedereen knapt op van een wandeling in de buitenlucht. Genieten van het samen wandelen. Drie keer per week op maandag van 13.30 tot 14.30 uur vanaf Park Strijthagen in Landgraaf en woensdag van 9.30 uur tot 11.00 uur vanaf ‘t Westhoes in Kerkrade en op donderdag van 13.30 tot 14.30 uur wordt vanaf A gene Bek in Heerlen een aangepaste wandeling gestart. Lekker buiten actief zijn en ondertussen ook nog genieten van de natuur!

Iedereen kan wandelen!

Wandelen is goed voor lichaam en geest en past daarom perfect binnen een gezonde leefstijl. Een wandeling draagt bij aan de opbouw van het vitamine D gehalte en helpt bij het tegengaan van geheugenverlies. Twee maal in de week een uur wandelen heeft al effect op het geheugen. Bijna iedereen kan het, het kan bijna overal. Ervaren wandeltrainers en -begeleiders bieden minder valide wandelaars ondersteuning op maat. Ook organiseren we aangepaste wandeltochten waarbij een speciale route wordt uitgezet voor rolstoelgebruikers en wandelaars met een beperking. Er wordt niet alleen gekeken naar de beperking maar juist naar de mogelijkheden. Bij ons staat vooral meedoen centraal.   

Wandeltrainster Corry Kroon: ‘Met Only Friends creëren we een sportieve wereld voor iedereen’

Sinds begin februari 2020 is Corry Kroon gestart als wandeltrainster bij Only Friends Limburg. Onze fanatieke en enthousiaste wandeltrainster Corry is 60 jaar, getrouwd en woont in Kerkrade.

Ze prijst zich gelukkig met haar twee kinderen en vier kleinkinderen. Elke woensdagochtend staat ze van 9.30 uur tot 11.00 uur klaar om te gaan wandelen, ze vertrekken vanaf ‘t Westhoes in Kerkrade.

Corry: ‘Ik ken een heleboel mensen die op een fantastische manier betrokken zijn bij Only Friends. Ook ben ik al jarenlang wandeltrainster bij atletiekvereniging Achilles Top en heb looptrainingen gegeven bij Roda JC Kerkrade. Mijn grote passie is het wandelen met mensen, het motiveren van mensen om te bewegen op een fijne verantwoorde manier. Deze passie vind ik ook bij Only Friends, zodat ik daar een steentje wil bijdragen. Naast wandelen heb ik genealogie of stamboomonderzoek als grootste hobby en werk ik als cliëntbegeleider bij Meander. Ik wens Only Friends veel plezier, fijne samenwerking en ontwikkeling in het creëren van een sportieve wereld voor allen.’

Interesse in aangepast wandelen, meld je aan en doe mee! Iedereen is van harte welkom. Kom een kijkje nemen of neem contact met ons op.

 

Al acht teams ingeschreven voor Only Friends Limburg Cup

Op donderdag 11 juni 2020 organiseren de Jan Baptist school Kerkrade en Only Friends Limburg de eerste Only Friends Limburg Cup. Dit toernooi zal plaatsvinden op sportpark Strijthagen te Landgraaf. Deelname is gratis.

Tot nu toe zijn acht teams (3 prestatie teams en 5 recreatie teams) ingeschreven:

  • Parkschool Limbricht; 1 recreatie en 1 prestatie
  • Herman Broerenschool Roermond; 1 recreatie en 1 prestatie
  • Jan Baptist; 3 recreatie en 1 prestatie

 

AANMELDEN TOT EIND APRIL

Ben er met je school bij op 11 juni 2020, Only Friends Limburg Cup; hét schoolvoetbaltoernooi voor ZMLK (VSO) scholen in Limburg.

Schrijf de teams in via info@onlyfriendslimburg.nl

 

Programma donderdag 11 juni 2020

9.45  uur             Olympische opening

10.00 uur            Aanvang voetbalwedstrijden poules recreatief en competitief

12.00 uur            Gezamenlijke lunch

13.15 uur            Finale wedstrijden

14.00 uur            Olympische afsluiting en prijsuitreiking

 

Voor meer informatie kun je terecht bij de organisatie:

Jan Baptist School

Esther Suk                 esther.suk@movare.nl

Bram Defesche           bram.defesche@movare.nl

Marc Volbeda             marc.volbeda@movare.nl

 

Only Friends Limburg

Mariëlle Houben        marielle.houben@onlyfriendslimburg.nl

 

 

BDC ’90 en Only Friends Limburg maken handbal voor iedereen mogelijk

Handbalvereniging BDC ’90 en Only Friends Limburg tekenen samenwerkingsovereenkomst

    

In het bijzijn van de trainers en handballers hebben Silvia Franck, voorzitter handbalvereniging BDC ’90, en Mariëlle Houben, voorzitter bestuur Only Friends Limburg, voor de handbaltraining op vrijdag 31 januari 2020 in Sporthal Strijthagen de samenwerkingsovereenkomst officieel ondertekend.

 

 

Doel van de samenwerking is het gezamenlijk aanbieden van G-handbal aan kinderen en jongvolwassenen met een beperking. Doel hiervan is de sporter in een positieve en veilige omgeving, de kans te geven om te werken aan zijn spierkracht, conditie en beweeglijkheid. Daarbij worden haalbare doelen nagestreefd rekening houdend met de individuele mogelijkheden van de sporter met een beperking. Daarnaast wordt gezamenlijk gewerkt aan het clubgevoel, zodat de sporter zich thuis en welkom voelt. Tijdens het sporten dragen de sporters de kleding van Only Friends Limburg.

Silvia Franck: “De G-handballers trainen elke vrijdag samen met onze jonge F-leden. De G-Handballers worden ook lid van BDC’90, daardoor kunnen zij ook deelnemen aan activiteiten van onze handbalclub. Dit ondersteunt de integratie van sporters met een beperking bij BDC’90.”

Voor reguliere sportclubs is het een uitdaging om mensen met een beperking passende begeleiding en een veilige plek te bieden binnen de sportclub. BDC’90 zorgt voor de trainer Mark Vonken en Romana die beschikken over kennis en ervaring in het geven van handbaltraining, affiniteit heeft met de doelgroep en bereid is zich te laten coachen door de zorgprofessional van JenS. Susan Simons, de zorgprofessional is op de hoogte van hoe om te gaan met de beperkingen van de sporters. Only Friends Limburg zorgt voor vrijwilliger Davy Braun en CIOS stagiaire Luna Nijenhuis.

Mariëlle Houben: “Only Friends Limburg wil, via samenwerking, sporters met een beperking de mogelijkheid bieden om in een reguliere sportomgeving de positieve effecten van samen sporten te laten ervaren en hen het gevoel geven dat ook zij erbij horen. We zijn dankbaar en trots dat de G-handballers zó welkom zijn binnen de familie van BDC ’90. In de toekomst hopen we nog vele sporters warm te kunnen maken voor de handbalsport. De eerste nieuwe leden hebben zich aangemeld naar aanleiding van de clinics die we verzorgen bij speciaal onderwijs scholen.”

Om mensen met een beperking de mogelijkheid te bieden onder professionele begeleiding samen te sporten, werkt Only Friends Limburg intensief samen met zorg- en onderwijsinstellingen, sportverenigingen, Park Strijthagen en Stichting Sporthal Strijthagen. Daarbij staat veiligheid en kwaliteit voorop. Dat betekent in de praktijk dat de samenwerking tussen een professioneel begeleider, sporttrainer en vrijwilligers voorwaarde is om sporten en werken bij Only Friends aan te kunnen bieden. Door krachten te bundelen en zo op een verbindende en versterkende manier samen te werken is dit mogelijk, kunnen we onze maatschappelijke betrokkenheid tonen en zo gezamenlijk het verschil maken voor mensen met een beperking in Limburg. Daarbij staat de mens met een beperking centraal. Dit vanuit een positieve insteek waarbij we vooral focussen op wat mensen wel kunnen en rekening houden met hun beperking.

Aangepast Wandelen met Only Friends Limburg in Landgraaf, Kerkrade en Heerlen

Begin 2020 is Sportclub Only Friends Limburg gestart met AANGEPAST WANDELEN. Wandelen is leuk en bijzonder geschikt voor mensen met een beperking die graag in groepsverband niet te snel en niet te ver willen lopen. Iedereen knapt op van een wandeling in de buitenlucht. Genieten van het samen wandelen. Drie keer per week op maandag van 13.30 tot 14.30 uur vanaf Park Strijthagen in Landgraaf en woensdag van 9.30 uur tot 11.00 uur vanaf ‘t Westhoes in Kerkrade en op donderdag van 13.30 tot 14.30 uur wordt vanaf A gene Bek in Heerlen een aangepaste wandeling gestart. Lekker buiten actief zijn en ondertussen ook nog genieten van de natuur!

Iedereen kan wandelen!

Wandelen is goed voor lichaam en geest en past daarom perfect binnen een gezonde leefstijl. Een wandeling draagt bij aan de opbouw van het vitamine D gehalte en helpt bij het tegengaan van geheugenverlies. Twee maal in de week een uur wandelen heeft al effect op het geheugen. Bijna iedereen kan het, het kan bijna overal. Ervaren wandeltrainers en -begeleiders bieden minder valide wandelaars ondersteuning op maat. Ook organiseren we aangepaste wandeltochten waarbij een speciale route wordt uitgezet voor rolstoelgebruikers en wandelaars met een beperking. Er wordt niet alleen gekeken naar de beperking maar juist naar de mogelijkheden. Bij ons staat vooral meedoen centraal.

 

VOOR WIE

Wandelen is voor alle leeftijden, mannen en vrouwen.

 

WANNEER

Maandag van 13.30 tot 14.30 uur, Park Strijthagen Landgraaf

Woensdag van 9.30 tot 11.00 uur, ‘t Westhoes Kerkrade

Donderdag 13.30 tot 14.30 uur, A gene Bek Heerlen

 

WANDELTRAINERS

De Only Friends Limburg wandeltrainers zijn:

Corry Kroon (Only Friends Limburg / Meander / Achilles Top)

Kim Frins (NOVIZorg)

René Trost (NOVIZorg)

 

Wandelen wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking met Achilles Top, buurtverenigingen en zorgprofessionals van NOVIZorg en Radar.

 

Iedereen is van harte welkom. Kom een kijkje nemen of neem contact met ons op. Download de flyer Aangepast Wandelen: OF Limburg A5 folder Wandelen

Only Friends Limburg is op zoek naar betrokken en enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen bij de verschillende sporten. Word vrijwilliger en doe mee!

Een droom zonder grenzen tijdens Abdijcross Rolduc

door Stefan Gillissen Dagblad De Limburger

 

Sportclub Only Friends Limburg nam zondag voor het eerst deel aan de Abdijcross Kerkrade. Het lijkt de opmaat voor veel meer. „We denken niet in beperkingen.”

Wat voor beperking een mens ook heeft, iedereen wil succes ervaren en geluk voelen. In onze dromen zijn we grenzeloos. Daar bestaat het onmogelijke niet.

De begrenzing vinden we in het leven, maar vaak is die opgelegd. Zo niet tijdens de Abdijcross in Kerkrade. Daar mag iedereen rennen of lopen, meedoen is het belangrijkste van alles. Jong, oud, met of zonder beperking. Winnen komt doorgaans op het tweede plan: de Olympische gedachte in praktijk gebracht.

De race van Only Friends Limburg is exemplarisch. Zo’n 40 kinderen van de speciaal onderwijsscholen Jan Baptist en Arcadia doen mee. Samen met atletiekvereniging Achilles Top Kerkrade en Sportclub Only Friends Limburg is de wedstrijd op poten gezet.

Trainster Denise Dillmann begeleidt namens sportclub Only Friends Limburg één van de deelnemers. Dat gebeurt niet alleen rond het parcours bij Rolduc, ze loopt ook mee in de wedstrijd. Wat voor sommige deelnemers pure noodzaak is. Het is heerlijk om onderdeel van iets groters te zijn, om tussen andere atleten rond te lopen. Maar als je autistisch bent, kan de omgeving snel te veel worden. Begeleiding is dan goud waard.

 

 

Filosofie 

„Met onze club geven we clinics. Op school, op de baan van Achilles Top en hier op het parcours. Onze filosofie is dat je doet wat mogelijk is. Je bent goed zoals je bent. Het gaat niet om winnen of afstand, maar om succes te voelen. Soms overstijgen kinderen of volwassenen zichzelf. Te vaak nog staan mensen aan de zijlijn.”

Het in maart 2019 opgerichte Sportclub Only Friends Limburg doet voor het eerst mee aan de Abdijcross. Mariëlle Houben, oprichtster van de Limburgse tak, is duidelijk blij. Maar achterover gaan liggen is er niet bij.

 

 

Ouderen 

„We willen er zijn voor mensen met een beperking, voor ouderen met een verhoogd gezondheidsrisico, chronisch zieken en voor revalidanten. We bieden meerdere sporten aan in Kerkrade, Landgraaf (waar sportpark Strijthagen de uitvalsbasis is) en Heerlen. Behalve running zijn dat handbal, voetbal, fitness en aangepast wandelen. Dat laatste, voor ouderen, is erg in trek.”

De volgende Abdijcross belooft nóg meer ‘Only-Friends’-deelnemers te trekken. De Kerkraadse wethouder Jo Schlangen (Burgerbelangen, Sport) wil kinderen uit het Duitse speciaal onderwijs bij de cross betrekken. En de aanwezigheid van Carolus de Rijck (BCD) uit Brunssum doet vermoeden dat de interesse groeit.

Hoe groot de sportclub wordt? Dat staat in de sterren geschreven. Voordeel is dat daar geen grenzen bestaan, alleen ruimte en mogelijkheden.

 

Sfeerimpressie van de helden van Only Friends Limburg bij de 56e Abdijcross Kerkrade

 

« Older Entries