Een droom zonder grenzen tijdens Abdijcross Rolduc

door Stefan Gillissen Dagblad De Limburger

 

Sportclub Only Friends Limburg nam zondag voor het eerst deel aan de Abdijcross Kerkrade. Het lijkt de opmaat voor veel meer. „We denken niet in beperkingen.”

Wat voor beperking een mens ook heeft, iedereen wil succes ervaren en geluk voelen. In onze dromen zijn we grenzeloos. Daar bestaat het onmogelijke niet.

De begrenzing vinden we in het leven, maar vaak is die opgelegd. Zo niet tijdens de Abdijcross in Kerkrade. Daar mag iedereen rennen of lopen, meedoen is het belangrijkste van alles. Jong, oud, met of zonder beperking. Winnen komt doorgaans op het tweede plan: de Olympische gedachte in praktijk gebracht.

De race van Only Friends Limburg is exemplarisch. Zo’n 40 kinderen van de speciaal onderwijsscholen Jan Baptist en Arcadia doen mee. Samen met atletiekvereniging Achilles Top Kerkrade en Sportclub Only Friends Limburg is de wedstrijd op poten gezet.

Trainster Denise Dillmann begeleidt namens sportclub Only Friends Limburg één van de deelnemers. Dat gebeurt niet alleen rond het parcours bij Rolduc, ze loopt ook mee in de wedstrijd. Wat voor sommige deelnemers pure noodzaak is. Het is heerlijk om onderdeel van iets groters te zijn, om tussen andere atleten rond te lopen. Maar als je autistisch bent, kan de omgeving snel te veel worden. Begeleiding is dan goud waard.

 

 

Filosofie 

„Met onze club geven we clinics. Op school, op de baan van Achilles Top en hier op het parcours. Onze filosofie is dat je doet wat mogelijk is. Je bent goed zoals je bent. Het gaat niet om winnen of afstand, maar om succes te voelen. Soms overstijgen kinderen of volwassenen zichzelf. Te vaak nog staan mensen aan de zijlijn.”

Het in maart 2019 opgerichte Sportclub Only Friends Limburg doet voor het eerst mee aan de Abdijcross. Mariëlle Houben, oprichtster van de Limburgse tak, is duidelijk blij. Maar achterover gaan liggen is er niet bij.

 

 

Ouderen 

„We willen er zijn voor mensen met een beperking, voor ouderen met een verhoogd gezondheidsrisico, chronisch zieken en voor revalidanten. We bieden meerdere sporten aan in Kerkrade, Landgraaf (waar sportpark Strijthagen de uitvalsbasis is) en Heerlen. Behalve running zijn dat handbal, voetbal, fitness en aangepast wandelen. Dat laatste, voor ouderen, is erg in trek.”

De volgende Abdijcross belooft nóg meer ‘Only-Friends’-deelnemers te trekken. De Kerkraadse wethouder Jo Schlangen (Burgerbelangen, Sport) wil kinderen uit het Duitse speciaal onderwijs bij de cross betrekken. En de aanwezigheid van Carolus de Rijck (BCD) uit Brunssum doet vermoeden dat de interesse groeit.

Hoe groot de sportclub wordt? Dat staat in de sterren geschreven. Voordeel is dat daar geen grenzen bestaan, alleen ruimte en mogelijkheden.

 

Sfeerimpressie van de helden van Only Friends Limburg bij de 56e Abdijcross Kerkrade

 

NOVIzorg en Only Friends Limburg leggen samenwerking vast in overeenkomst

NOVIzorg en Only Friends Limburg hebben onlangs hun samenwerking vastgelegd in een overeenkomst. Beide organisaties streven ernaar dat iedereen moet kunnen meedoen in de maatschappij, en daar hoort ook bij dat iedereen moet kunnen sporten. De sportieve activiteiten van Only Friends Limburg sluiten prima aan bij de ondersteuning die NOVIzorg aan haar cliënten biedt. Door de samenwerking worden nog meer mensen bereikt die in hun eigen omgeving kunnen meedoen aan allerlei sporten.

Handbaltrainer Mark Vonken: ‘Met de glimlach van Only Friends sporters worden we zwaar overbetaald’

Hallo iedereen,

 

Mijn naam is Mark Vonken en ben 43 jaar oud. Ik woon in Landgraaf met mijn vrouw Petra en twee kinderen Luna en Siem. Een aantal jaar geleden zijn mijn kinderen lid geworden van de handbalvereniging BDC’90 en mijn vrouw werd al snel trainster. Niet lang daarna ben ik toegetreden tot het bestuur van de vereniging. Inmiddels zijn wij met ons gezin dus vaak in de sporthal Strijthagen te vinden. Vanuit mijn CIOS opleiding heb ik altijd een passie gehad voor sport en de ontwikkeling van kinderen hierin. Voor mij is het altijd een wens gebleven om met mensen met een beperking aan de slag te gaan. Om een of andere reden heeft mij dat altijd aangetrokken.

 

De handbalvereniging stond op het punt te starten met G-handbal, toen wij in aanraking kwamen met Only Friends Limburg. Ik had van deze organisatie via TV al gehoord en na een goed kennismakingsgesprek was het snel duidelijk dat we samen aan de slag wilden gaan. Only Friends biedt immers meer dan alleen handbal en ook meer dan alleen sport. Only Friends biedt namelijk een podium voor vele activiteiten waaraan bijna iedereen met een beperking kan deelnemen.

 

Op vrijdagmiddag om 17:00 uur is het altijd zover. Dan staan wij in de sporthal met onze inmiddels vaste handballers. Het is nog niet zo’n grote groep maar het plezier zit er goed in! En dat is precies waar het om draait wat mij betreft. Met plezier bewegen, niet meer en niet minder. En alles wat je ervoor terugkrijgt is de glimlach van deze deelnemers. Kortom, wij worden zwaar overbetaald!

 

Ik wens Only Friends een toekomst waarin steeds meer mensen met een beperking een thuis kunnen vinden en zich met passie kunnen storten op hun eigen activiteit.

 

Tot in de sporthal!

 

Mark Vonken

Handbaltrainer Only Friends Limburg

info@onlyfriendslimburg.nl

 

 

 

Davy Braun handbaltrainer: iedereen moet kunnen sporten, maakt niet uit hoe je bent of wat je hebt

Hallo allemaal,

Mijn naam is Davy Braun, 19 jaar, wonend in Landgraaf en ik ondersteun kinderen met een beperking bij Only Friends Limburg tijdens handbal trainingen.

Vanaf m’n 7de jaar speel ik handbal. Ik heb een aantal jaar bij BDC ’90 gespeeld en toen de overstap naar Duitsland gemaakt. Daar heb ik twee jaar bij Ubach Palenberg gehandbald, en één jaar bij HSG Merkstein. Ik heb daar op het niveau Oberliga gehandbald. Maar helaas vanwege medische reden moeten stoppen.

Ik heb mijn vmbo basis diploma gehaald en sindsdien zit ik in een traject naar werk.

Only Friends spreekt me aan omdat ze een heel mooi motto hebben “je bent goed zoals je bent”.
Ik heb namelijk ook een aantal beperkingen. Maar dat maakt helemaal niet uit want je bent zo goed als je bent!

Ik vind het geweldig om een lid te zijn van het team! Want iedereen moet kunnen sporten maakt niet uit hoe je bent of wat je hebt!

Ik hoop dat ik mensen kan motiveren om te komen sporten bij Only Friends Limburg. Want iedereen verdient een gelijke kans !!!

 

 

Davy Braun

Handbaltrainer Only Friends Limburg

info@onlyfriendslimburg.nl

 

Handbaltrainster Susan Simons is trots deel uit te maken van Only Friends team

Hallo allen,

 

Graag wil ik me ff voorstellen als handbaltrainster van Only Friends Limburg.

Mijn naam is Susan Simons. 51 jaar oud en woonachtig in Voerendaal.

De handbalsport beoefen ik al sinds mijn 8ste jaar.
Op het handbalveld probeer ik nog steeds de ballen zo goed mogelijk tegen te houden. Juist ja, ik ben de keepster in het team.

Ik ben in de vorige eeuw opgeleid aan het CIOS in Sittard.
Heel wat opleidingen en cursussen heb ik daarna nog gevolgd.

Sport en bewegen maakt al die tijd, en dat zijn heel wat jaren, deel uit van mijn beroepspassie.
Ik ben werkzaam bij de jeugdzorg coöperatie JenS. Jong en Sportief past goed bij Only Friends en….de samenwerking was een feit.

Bij Only Friends sprak mij het motto meteen aan: ” je bent goed zoals je bent”!

Iedereen is uniek, iedereen heeft positieve kwaliteiten. En zo is het voor iedereen mogelijk om bij Only Friends op zijn eigen unieke manier en met zijn eigen kwaliteiten te komen sporten.

Ik ben trots deel uit te maken van het gehele Only Friends trainers team. Passie, enthousiasme en plezierbeleving is onze verbindende factor.

Tegen iedereen die graag wil bewegen/sporten en een sportclub zoekt waar gedacht wordt in mogelijkheden zeg ik:
” je bent goed zoals je bent, kom eens kennismaken met ons trainers”.

Mocht je interesse hebben, voel je vrij om contact op te nemen.

Je bent van harte welkom bij Only Friends Limburg!

 

 

Susan Simons

Handbaltrainster Only Friends Limburg

 

Decoratie voor ambassadeur Jack Vinders in bomvolle theaterzaal tijdens Kerstshow

Vlak voor het mooiste feest van het jaar, is in een bomvolle theaterzaal in het Parkstad Limburg Theater zanger/cabaretier Jack Vinders op 22 december door sporters van Only Friends Limburg gedecoreerd tot ambassadeur van Only Friends Limburg.

Mariëlle Houben, initiatiefnemer Only Friends Limburg: “Jack is meer dan een fan van onze sportclub, hij is een échte ambassadeur die meedoet om onze droom te realiseren. De mooiste sportclub voor mensen met een beperking in Limburg mogelijk maken. We vinden het prachtig dat we met zo’n grote groep van Only Friends Limburg aanwezig kunnen zijn tijdens zijn theaterkerstshow in het Parkstad Limburg Theater. Het is fantastisch dat dit jaar Only Friends Limburg het goede doel is en daar zijn we Jack dan ook bijzonder dankbaar voor.”

Een groep mensen met de ziekte van Parkinson en met beginnende dementie maakte samen met Jack Vinders onlangs in Landgraaf twee live action painting-schilderijen. De werken zijn na de kerstshow van Jack Vinders geveild, waarna de opbrengst ten goede kwam aan Only Friends Limburg. In de pauze van de voorstelling waren sporters en vrijwilligers van Only Friends Limburg aanwezig om beschilderde mini canvas hartjes en zelfgemaakte kerstkoekjes aan de man te brengen.

 

 

 

Welkom aan onze voetbaltrainers Hans en Kai

Welkom Hans en Kai bij Only Friends Limburg!

We zijn verheugd om te kunnen starten met G-voetbal en verwelkomen onze voetbaltrainers Hans Zuidersma en Kai Sterk. De kersverse voetbaltrainers starten op 7 januari 2020 met de eerste G-voetbaltraining bij VV Schaesberg. Maak kennis met onze voetbaltrainers:

 

Hallo allemaal,

 

Mijn naam is Kai Sterk, 29 jaar oud en woonachtig in Heerlen. Werkzaam bij stichting Radar waarbij ik op een 24 uurs woonvorm werk. Zelf voetbal ik bij fc Kerkrade west. Tevens train ik met veel passie en plezier het G-team van fc Kerkrade west.

In het verleden zat ik namens stichting Radar in de trainersstaf van de G-stars van Roda JC en zodoende ken ik Mariëlle Houben en heb ik ook kennis gemaakt met Only Friends Amsterdam. Toen Mariëlle me vertelde dat Only Friends Limburg van start ging en me vroeg om namens stichting Radar de staf van het G-voetbal te versterken was ik na een goed gesprek meteen verkocht. Het is een super initiatief waarbij iedereen die kampt met een beperking kan komen sporten, hierbij is begeleiding van mensen die een echt zorg hart hebben om het zo leuk en goed mogelijk te maken voor de sporters.

Ik vind het heerlijk om met deze doelgroep te werken, waar ik mensen van jong tot oud kan helpen en uitdagen om te sporten. Ik doe dit met veel passie, enthousiasme maar vooral met veel plezier. Niks voelt fijner dan iets betekenen voor mensen waarvoor niet alles vanzelfsprekend is en hen zodanig te ondersteunen om ook te sporten.

Ik gun het iedereen die met een beperking kampt om eens kennis te maken met Only Friends om zodoende met zijn allen een leuke, gezellige maar vooral een sportief jaar tegemoet te gaan!

 

Kai Sterk

Voetbaltrainer Only Friends Limburg

 

Voetbaltrainers Kai Sterk (links) en Hans Zuidersma (rechts)

 

Hallo allemaal,

 

Mijn naam is Hans Zuidersma, ik ben getrouwd en heb twee kinderen en ben trotse opa van twee kleinkinderen. Ik ben met pensioen en heb meer dan 40 jaar als monteur in het loodgieters vak gewerkt. Dit werk heb ik gecombineerd als semi prof voetballer bij onder andere Limburgia, Roda jc Kerkrade, Wageningen en Fortuna Sittard.

 

Only Friends heeft me geraakt! Als voetbal liefhebber heb ik verschillende keren een bezoek gebracht aan G-voetbal toernooien waar Only Friends aanwezig was. Daar kreeg ik zoveel voldoening van en heb besloten voetbaltrainer te worden van het G-voetbal team van Only Friends Limburg.

 

Samen met voetbalvereniging VV Schaesberg, waar mijn zoon assistent trainer is van het 1e elftal, wordt het G-voetbal mogelijk gemaakt. Ik ben trots dat ik met mensen van mijn club dit kan doen. Ik kijk uit naar een fijne samenwerking om een schitterend G-team op het veld te kunnen neerzetten en waar ik samen met voetbaltrainer Kai aan kan meewerken.

 

De sporters van Only Friends wens ik heel veel succes en plezier bij deze mooie sportclub voor mensen met een beperking!

 

Hans Zuidersma

Voetbaltrainer Only Friends Limburg

 

Sporttrainer Willemijn Koenen stelt zich voor

Hallo allemaal,

 

Mijn naam is Willemijn Koenen, ik ben 26 jaar oud en sinds september 2019 werkzaam als vrijwilliger bij Only Friends Limburg.

Ik heb in het verleden de sportopleiding Cios afgerond als bewegingsagoog en zit nu in de afstudeerfase van de opleiding Sociale Studies.

Mijn passie is mensen op een positieve manier te begeleiden naar een beter bestaan en een goede gezondheid. Zo probeer ik met de opgedane kennis uit mijn opleidingen en de praktijk, hier een bijdrage aan te leveren via Only Friends Limburg, dat werkt vanuit het model van Positieve gezondheid.

Bij Only Friends Limburg ben ik werkzaam als sporttrainer en verzorg ik samen met andere vrijwilligers op maandag de High5Fitness. Hier wordt gekeken naar de mogelijkheden en wensen van iedere deelnemer en gewerkt aan het vergroten van de uithoudingsvermogen, kracht, lenigheid, snelheid en coördinatie.

Mocht je interesse hebben, voel je vrij om contact op te nemen.

Je bent van harte welkom bij Only Friends Limburg!

 

 

Willemijn Koenen

Sporttrainer Only Friends Limburg

info@onlyfriendslimburg.nl

Only Friends Limburg start met G-VOETBAL

 

Vanaf 7 januari 2020 start Sportclub Only Friends Limburg met G-VOETBAL. Voetbal is leuk en bijzonder geschikt voor mensen met een beperking die graag in teamverband willen sporten. Eén keer per week op dinsdag van 16.30 tot 18.00 uur wordt op Park Strijthagen in Landgraaf een G-voetbaltraining aangeboden.

Voetbal is een continu aanvals- en verdedigingsspel en levert daardoor een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de conditie en motorische vaardigheden. De spontaniteit, het enthousiasme en de positieve manier van begeleiden/coachen van het voetbalspel draagt bij aan een positief zelfbeeld en ontplooiing van de voetballer/-ster.

De trainingen hebben een specifieke trainingsopbouw, waarvan de ‘warming-up’ en de ‘cooling-down’ belangrijke onderdelen zijn om eventuele blessures en gezondheidsklachten te voorkomen. De basisvormen van bewegen, zoals het lopen, maar ook veel speelse vormen, worden geoefend. Er wordt niet alleen gekeken naar de beperking maar juist naar de mogelijkheden. Bij ons staat vooral meedoen centraal.

 

VOOR WIE

G-voetbal is voor alle leeftijden, jongens en meisjes, mannen en vrouwen. De teams zijn gemengd. Een G-voetbalteam bestaat uit zeven veldspelers en een keeper. Er mag onbeperkt gewisseld worden, zodat alle spelers aan de wedstrijd kunnen meedoen. Kom een kijkje nemen of neem contact met ons op.

Folder G-VOETBAL downloaden.

WANNEER

Dinsdag van 16.30 tot 18.00 uur, VV Schaesberg, Park Strijthagen Landgraaf

 

G-VOETBALTRAINERS

De Only Friends Limburg G-voetbaltrainers zijn:

Hans Zuidersma (Only Friends Limburg / VV Schaesberg)

Kai Sterk (Radar)

Vacature vrijwilliger en stagiaire

 

Het G-voetbal wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking met voetbalvereniging VV Schaesberg, zorgprofessionals van Radar en vrijwilligers.

Only Friends Limburg is op zoek naar betrokken en enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen bij de verschillende sporten. Word vrijwilliger en doe mee!

« Older Entries