Only Friends start met naschoolse sportles: mogelijk begin van school sportclub!

Vanaf 14 september 2020 start Sportclub Only Friends Limburg met naschoolse sportles. Vrij sporten, bewegen, dansen, spelen is voor ieder kind leuk.

De naschoolse sportles is bijzonder geschikt voor kinderen met een beperking die graag samen willen sporten en deel kunnen uitmaken van een club. De Only Friends sportles willen we laagdrempelig aanbieden. In de vertrouwde omgeving, in de buurt van school en leerkracht. Eén keer per week op maandag van 15.00 uur tot 16.00 uur wordt in Sporthal Kerkrade-West de Only Friends sportles aangeboden.

Het doel van deze gymles is dat de kinderen met plezier bewegen. Dat ze lachen, succes ervaren en trots zijn op wat ze doen. De spontaniteit, het enthousiasme en de positieve manier van begeleiden/coachen van sport en spel draagt bij aan een nog positiever zelfbeeld en ontplooiing van de sporters. Er wordt niet gekeken naar de beperking maar juist naar de mogelijkheden.

 

VOOR WIE

De Only Friends sportles is voor jongens en meisjes van 4 t/m 18 jaar. De groepen zijn gemengd.

 

WANNEER

Maandag van 15.00 uur tot 16.00 uur, Sporthal Kerkrade-West.

 

ONLY FRIENDS SPORTLES TRAINERS

De Only Friends Limburg sportles trainers zijn:

Lilian Schoonbrood I        vakleerkracht bewegingsonderwijs

Monique Lutgens   I        moeder van een kind met een beperking en ervaring in kinderopvang

 

LIDMAATSCHAP EN CONTRIBUTIE

De eerste vijf lessen zijn gratis. De contributie bedraagt € 10,00 per maand per lid. Hiervoor mag je 2 sporten bij Only Friends Limburg doen. Wij bieden verschillende sporten aan, kijk op onze website.

Wordt het lastig om de contributie te betalen? Zoek dan contact met het Jeugdsportfonds. Zij bieden vaak uitkomst! Meer informatie over lidmaatschap, contributie en betaling vind je hier.

 

SPORTKLEDING

Bij Sportclub Only Friends Limburg worden sporters op een voetstuk geplaatst en wordt rekening gehouden met de aanwezige beperkingen. Wij vinden het erg fijn als elk lid van Sportclub Only Friends Limburg over kleding beschikt. Het is de bedoeling dat de kinderen, jongen en ouderen als eenheid professionaliteit uitstralen en daarom stellen wij het dragen van het Only Friends Limburg tenue zowel tijdens het trainen, als bij externe activiteiten op prijs. Bij de eerste les ontvangt het nieuwe lid een gratis Only Friends sportshirt.

 

De Only Friends sportles wordt in het kader van het Sportakkoord Kerkrade mogelijk gemaakt door de samenwerking met leerkrachten Arcadia en Jan Baptist school, Impuls, Heton, Gemeente Kerkrade, Iedereen Kan Sporten Parkstad en vrijwilligers van Only Friends Limburg.

 

Warm hart van Pinkpop held Jan Smeets voor (aangepast) wielrennen op Megaland

Megaland in Landgraaf stond vandaag in het teken van wielrennen. Meer dan honderd wielrenners stonden aan de start van de eerste racewedstrijd dit seizoen. Kippenvelmoment voor de wielerliefhebbers en de organisatoren van wielerclub TWC Maaslandster Zuid-Limburg!

Naast de baankoers waren de BMX-ers aan het trainen op de BMX-baan die is gelegen bij Park Strijthagen.

Voor het eerst was er aangepast wielrennen op Megaland. Naast de fietsers en buddy’s van KoraalGroep waren, cliënten van Radar en een leerling van Jan Baptist van de partij bij de opening van het wielerseizoen. De wielrentrainers Albert van der Leeuw en Roger Franssen van TWC Maaslandster Zuid-Limburg hadden een parcours uitgezet. De eerste reactie van een sporter was ‘dat gaat me niet lukken’. Door de enthousiaste manier van lesgeven van Roger wisten de wielrenners hun beperking te overwinnen.

Pinkpop held Jan Smeets was speciaal naar Megaland gekomen om het team van Only Friends te ontmoeten. Met interesse luisterde hij naar de gedachte ‘je bent goed zoals je bent’. Jan keek naar zijn wandelstok, waarop onze voorzitter Mariëlle Houben reageerde: ‘Jan bij ons ben je met of zonder wandelstok altijd welkom’.

Volgende week dinsdag 28 juli is er weer wielrennen op Megaland. De wielrenners van KoraalGroep zijn weer van de partij. Wil je ook komen kijken of komen fietsen? Elke dinsdag trainen we onder deskundige begeleiding van Roger Franssen en Albert van der Leeuw van 18.30 uur tot 19.30 uur op Megaland. Maak gebruik van de 3 gratis  proeflessen.

Je kunt ook contact opnemen met Albert van der Leeuw, 06 21592464 of albert.leeuw@home.nl of via info@onlyfriendslimburg.nl

Nina Vanberg, jeugd-gezinswerker Impuls: ‘Door Only Friends kan ieder kind deel uitmaken van een club’

Hallo Friends!

Mijn naam is Nina Vanberg en ik ben werkzaam binnen team Jeugd en Gezin van Impuls. Hier vervul ik met veel plezier een breed takenpakket. Zo bieden wij verschillende trainingen voor kinderen aan in samenwerking met het jeugd-jongerenwerk zoals Rots en Water, Ik Kies Voor Allebei, Axenroos en meer. Daarnaast ben ik werkzaam als schoolmaatschappelijk werkster, o.a. op de speciaal onderwijsscholen in Kerkrade: Sbo Arcadia en (V)SO St. Jan Baptist. Vanuit Impuls ondersteunen wij de burger waar nodig, staan wij naast de cliënt en is het onze missie om op een laagdrempelige manier ervoor te zorgen dat iedereen kan deelnemen aan de maatschappij. Zodat iedereen zijn of haar kwaliteiten en talenten kan benutten, kan groeien!

Deze visie sluit helemaal aan bij het motto van Only Friends Limburg: “Je bent goed zoals je bent”. Middels een casus ben ik in contact gekomen met deze mooie sportclub. Jongetje S. volgt onderwijs op Sbo Arcadia. Naast ondersteuning in de thuissituatie, lag er ook een vraag voor passende vrijetijdbesteding voor S. Het jongetje voetbalde al bij een andere club, maar kwam helaas niet altijd even goed mee met het tempo van de andere kinderen. Toch beleefde S. veel plezier aan het sporten en zorgde dit er mede voor dat hij niet in een sociaal isolement raakte. Ik ben op zoek gegaan naar een passende sportclub voor S. waar hij zich fijn voelt, zich kan ontwikkelen op zijn eigen tempo én lekker kan bewegen.

Ik kwam uit bij sportclub Only Friends Limburg en heb contact opgenomen met bestuursleden Mariëlle Houben en Monique Lutgens-Blom. Na een fijn gesprek te hebben gehad met beide dames besloten we het wat groter aan te pakken, dan alleen een plekje voor S. bij Only Friends. We kwamen op het idee om meer kinderen te werven in samenwerking met de scholen ‘Sbo Arcadia’ en ‘(V)SO St. Jan Baptist’.  Overleggen volgden en het enthousiasme binnen dit ‘team’ nam toe. Met trots mag ik aankondigen dat Impuls de samenwerking aangaat met de scholen en Only Friends Limburg om de ‘Only Friends Sportles’ op te zetten. Vol enthousiasme ga ik deze samenwerking aan, want ieder kind moet de mogelijkheid krijgen om te kunnen sporten en deel te kunnen uitmaken van een clubje! Verdere informatie volgt….

Groetjes, Nina

 

Aftrap met Aangepast Wielrennen op 21 juli op Megaland

Wielrennen is voor iedereen!

Of je nou een lichamelijke, verstandelijke of visuele handicap hebt, wielrennen behoort tot de sportmogelijkheden. Van Paralympisch niveau tot aan beginnende renner. Binnen het Aangepast Wielrennen bestaan er vijf verschillende disciplines: handbiken, cycling, tandem, tri-cycling en ID-cycling. Welke discipline het beste bij een sporter past, hangt af van zijn/haar beperking.
Onder het motto ‘Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet’, is het voor mensen met een lichamelijke of visuele handicap nog prima mogelijk om de wielersport te beoefenen. Zo kan er met een tandem gereden worden, op een driewieler, met een handbike (waarbij je met je armen de fiets voortbeweegt) en indien mogelijk op een normale racefiets. Deze indeling wordt ook gemaakt bij de wedstrijdsport. Net als in de reguliere wielersport wordt er onderscheid gemaakt tussen wegwedstrijden en tijdritten. Ook worden er officiële kampioenschappen verreden. In de categorieën Tandem en Cycling wordt er ook aan baanwielrennen gedaan. Ook hierbij zijn de onderdelen hetzelfde als in de reguliere wielersport. Veel verenigingen, verspreid door heel Nederland, bieden de mogelijkheid om kennis te maken met het Aangepast Wielrennen in de verschillende disciplines.
Van 18.30 uur tot 19.30 uur zullen de wielrenners en helden van KoraalGroep op Megaland met hun buddy’s baanwielrennen. Iedereen is welkom om hierbij te zijn.
Samen gaan we de mogelijkheden verkennen om Aangepast Wielrennen in de toekomst verder vorm te geven.
Interesse om hierover mee te denken, laat je horen via info@onlyfriendslimburg.nl

Only Friends Limburg wil een club zijn met passie voor sport waar iedereen mee kan doen!

Iedereen zou lid moeten kunnen zijn van een vereniging. Only Friends Limburg streeft ernaar dat dit binnen de reguliere vereniging kan. Wij zijn een vangnet voor kinderen die niet mee kunnen met de verwachtingen binnen het reguliere sporten. Wij bieden kennis van zorginstellingen bij verenigingen aan. Wij willen een club zijn met passie voor sport en waar je mee kunt doen! En een omgeving creëert waar dit natuurlijk gaat gebeuren. Wij maken samen met de vereniging het sporten voor iedereen toegankelijk.

Iedereen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of een chronische ziekte is van harte welkom om bij Only Friends Limburg te komen sporten. Voor deze mensen biedt Sportclub Only Friends Limburg verschillende sporten. Hierbij gaan we altijd uit van de behoeften en de belevingswereld van deze groep sporters.

De doelstelling van Sportclub Only Friends is

“Only Friends Limburg wil, op een toonaangevende manier, iedereen met een beperking, volwassen revalidanten en ouderen met een verhoogd gezondheidsrisico uit Limburg de mogelijkheid bieden om georganiseerd te sporten, te participeren, positief te leven én talenten te ontwikkelen in een eigen, veilige en vertrouwde omgeving”

De bedoeling is dat de kwaliteit van leven van mensen met een beperking aanmerkelijk wordt verhoogd. Sportpark Strijthagen in Landgraaf is de thuisbasis van Only Friends Limburg en is bij uitstek geschikt om onze sporters op een veilige manier te laten sporten in een vertrouwde omgeving. Only Friends Limburg maakt soepele verbindingen tussen scholen, zorginstellingen en verenigingen en is daarmee zichtbaar in wijken en buurten in Limburg.

 

DURF TE DROMEN …. Ervaar het Only Friends gevoel

Welkom Daniëlle Winkens als bestuurslid van Only Friends Limburg!

Vanaf de start van Only Friends Limburg is Daniëlle Winkens de rots in de branding. Ze is onze fantastische gastvrouw en weet de relaties met (nieuwe) sporters, trainers en vrijwilligers uitstekend te onderhouden. Het wel & wee van onze sportclub houdt ze uitstekend in de gaten. De leden- en vrijwilligers administratie is haar toevertrouwd. We zijn dankbaar dat het bestuur versterkt wordt met onze topper Daniëlle.
Lees haar reactie:
Hallo lieve allemaal,
Jullie geloven nooit wat de oprichtster van Only Friends Limburg, Mariëlle Houben, mij vroeg.
Of ik deze mooie, geweldige club wil gaan versterken als bestuurslid!
Te gek toch!!!
Ik, Daniëlle, die door de gevolgen van mijn zware auto-ongeluk beperkt ben doordat ik maar in halve dagen leef en functioneer. Zo zie je maar …  niet alle dromen zijn bedrog. Het voelt nog altijd onwerkelijk. De woorden kunnen eigenlijk niet beschrijven hoe groots dit voor mij voelt. Bij Only Friends Limburg is iedereen vrijwilliger en is het goed zoals hij of zij is. We doen het allemaal SAMEN. De bestuurders, de trainers, de leden en de zorginstellingen zoals Radar, JENS en NOVIZorg met de cliënten en natuurlijk onze leden. Prachtig om te zien en mee te maken hoe de mens centraal staat en niet de beperking. Ik wil dan tegen iedereen, jong en oud, zeggen: durf te dromen! Hoe klein de stap ook voor een ander lijkt, voor de persoon die het aangaat is het vaak een enorme stap. Het gaat bij Only Friends Limburg  om het plezier zowel op sportgebied als in de dagbesteding van de cliënten van Radar en NOVIzorg. Het voelt als één familie. De onvoorwaardelijke steun en geloof in ieders kunnen is geweldig! Het enthousiasme van de trainers naar de leden en visa versa. De lach bij de trainingen en bij Only Friends Limburg@work. Zooo mooi!
Durven jullie het aan om met ons allemaal mee te groeien? Wil je zelf ervaren hoe het bij Only Friends Limburg is?
Kom dan gezellig eens een les meedoen en ervaar het Only Friends Limburg gevoel. Dan zullen jullie zien dat het niet overdreven maar waar is. Dikke knuffel xxx van mij, Daniëlle
Tot ziens, adieë wa! 😘🙋‍♀️

Bij Only Friends Limburg worden de sporters als helden onthaald

Margrit & Stef hebben samen een gezinshuis en zorgen voor kinderen met een beperking. Ze zijn fan van Only Friends Limburg.

 

Margrit vertelt haar verhaal …. veel leesplezier!

“Het is alweer een tijdje geleden, het was op een vrijdag, daar ik bij An de Koel een taal café leidt. Door een toevalligheid raak ik in gesprek met een van de bestuursleden van Only Friends. Het was een inspirerend gesprek.

Wij hebben sinds 2017 een gezinshuis en wij vangen daar kinderen op die door diverse omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen, daarnaast hebben ze ook een of meerdere beperkingen die hun ontwikkeling in de weg zitten en daardoor niet tot hun rechtkomen. Deze kids hebben dus al een achterstand van 1-0 op hun leeftijdsgenootjes. Laat staan dat ze onbezorgd door het leven kunnen gaan. Wij als gezinshuis hopen dat we ze iets mee kunnen geven dat als ze niet meer bij ons wonen ze terug kunnen kijken op fijne en onbezorgde tijd.

Als gezinshuis zoek je dus activiteiten die passend zijn, maar vooral leuk en dat ze samen met anderen wat kunnen doen.

Maar terug naar het begin, daar kreeg ik een verhaal te horen van een man uit Amsterdam en sport (laat ik hier toch vandaan komen en absoluut niet sportief) dus mijn aandacht had de verteller. Deze man vertelde ook wat Only Friends inhield en de slogan ‘je bent goed zoals je ben’, was zo raak, dat het zaadje geplant was. Ik kreeg uitleg wat Only Friends allemaal deed en dat er een diversiteit was aan werk en sportactiviteiten.

Zodoende gingen de meiden en ik op vrijdag naar sporthal Strijthagen om te kijken of het wat was. Bij een van de meiden zag ik gelijk al dit is het voor haar, maar voor de ander had ik een hard hoofd erin. Zij zat op dat moment in een medisch traject, met betrekking tot haar syndroom van down, maar goed het kind is gek op ballen dus we hebben de gok gewaagd en de inschrijfformulieren waren snel ingevuld. Na een uur handballen en de bij behorende oefeningen zaten de meiden voldaan in de auto en waren supermoe.

Het resultaat was dus dat we iedere vrijdag naar de sporthal gingen en iedere keer zag ik lachende gezichten als ze weer iets geleerd hadden. Het ene meisje ging als een speer en blijkt ook gewoon aanleg en talent te bezitten voor deze sport hoe mooi is dat en ze valt ook niet op in het team. Wat wil je nog meer, je bent net als ieder ander, behalve dat je niet meer thuis woont. Je bent dus zo goed als je bent!

Het andere meisje heeft niet zoveel met teamsporten, en is nogal solistisch aangelegd, maar dus niet bij Only Friends. De begeleiding speelde daar goed op in en ook zij leerde vangen en gooien, een hele overwinning. Maar het mooiste van alles is dat ik zag dat ze plezier had en heeft. Na een tijdje meegedaan te hebben zag ik ook dat ze naar andere mensen ging luisteren en deed wat er gevraagd werd. Dus haar wereld werd en is groter geworden dan alleen school en het gezinshuis.

Iedere week werden en worden de meiden onthaald als of het plaatselijke beroemdheden zijn en dat geldt niet alleen voor hun, maar alle kinderen die daar sporten. De bevlogenheid waarmee de trainers hun werk doen straalt op iedereen af en daarmee zijn de trainingen een plezier om naar te kijken, je zou bijna mee gaan doen (grapje).

Tussendoor organiseert Only Friends en de handbal vereniging BDC ’90 nog andere activiteiten. Daar doet een van de twee aan mee en je ziet aan haar dat ze gewaardeerd wordt op haar kunnen. Dat doet haar goed, ze heeft het nog over de trappenloop, en als ik haar kamer op ruim kom ik de medaille en ander hebbedingetjes tegen die ze in de loop van de tijd heeft gekregen. Dat zijn haar schatten, maar de grootste schat is toch wel het potje snoep wat ze kreeg toen ze begon.

Wat merken we in het dagelijks leven; ze lopen recht op, spelen samen thuis handbal, kijken je recht aan als je iets vraagt, en dat is mede dankzij de sport.

Bij het andere meisje zien we plezier en veel meer beweging dan anders. Maar het mooiste is dat ze na een aantal maanden zowaar een spelletje mee speelde met de andere kids van het regulier team van BDC ’90. Er wordt zelfs door de andere kinderen gejuicht als ze een bal goed overspeelt.

En toen kwam de corona/covid-19; we mochten niets meer en de wereld stond stil voor de meiden en ook voor ons als gezinshuis. Geen school, geen sport, maar het ergste was ze mochten hun ouders niet meer zien. Er werd van alles bepaald en de meiden snapten er niets meer van. Maar daar was Only Friends weer, iedere week een filmpje en een vlieger en de bij behorende belangstelling, dat was wel heel veel waard en geeft aan hoe betrokken ze zijn als organisatie.

Na lange tijd mochten de meiden weer sporten, ze waren zo omgekleed en stonden klaar om te gaan en ondanks dat ze drie maanden niet hadden gesport lieten ze zien dat ze niets verleerd hadden. Zelfs heeft H twee partijtjes meegespeeld, hoe goed is dat. Op de foto’s spat het plezier er af, meer bewijs heb ik niet nodig om te zien wat Only Friends voor hun betekent.”

 

Monique Lutgens-Blom: “Een lichtpuntje dat voelbaar is als je op het terrein staat van Only Friends Limburg: hier is toekomst voor Jesse!”

Bestuurslid Monique Lutgens-Blom vertelt …

 

Er kwam een update voorbij op LinkedIn van Only Friends Limburg. Na het lezen dacht ik gelijk: ”Hier wil ik voor gaan staan!”

De stoute schoenen aangetrokken en een bericht via LinkedIn gestuurd aan voorzitter Mariëlle Houben van Only Friends Limburg. Met de vraag of ze nog enthousiaste bestuursleden zochten die goed zijn in organiseren en dat ik graag een afspraak met haar wilde maken. Oeps! Wat een brutale vraag bedacht ik nadat ik op verzenden had gedrukt en het bericht niet meer ongedaan kon maken.Ik liet het los en verwachte geen uitnodiging terug.
Vrij snel kreeg ik een enthousiaste reply: ”Hallo Monique, wat fijn jouw bericht. Graag wil ik met je kennismaken.”
Ik was verbaasd, onder de indruk en blij tegelijk. “Te gek,” dacht ik.
Een week later zaten we samen aan de koffie bij mij thuis. Een positief gesprek en een positieve vibe. Het voelde meteen goed voor mij en uitte dit ook naar Mariëlle. Waarop zij meteen met het verlossende woord kwam: ”Welkom bij het bestuur van Only Fiends Limburg!”
Ge-wel-dig! Mijn hart gevolgd, mijn hart laten spreken en daarna een mooi cadeautje mogen uitpakken. Yes!

Maandag 15 juni 2020, eerste vergadering is een feit! Vandaag kreeg ik een rondleiding in en om het gebouw en opeens zag ik een stukje toekomst voor Jesse, onze zoon van 11 jaar oud, met een zeldzame aandoening/ beperking. Een stukje toekomst in bewegen op maat. Een lichtpuntje op dit terrein omdat er mensen met beperkingen aan het werk waren in en om het pand. Een stukje toekomst voor Jesse dat ik nog nooit eerder heb gezien of heb ervaren. Hier op dit terrein leek het alsof ik even in de toekomst mocht kijken.

Met hart en ziel ga ik mij inzetten voor de doelgroep waar Only Friends Limburg voor staat. ‘Je bent goed zoals je bent.’ Maatwerk in sport. Ik hoop dat ik vele ouders een stukje toekomst voor hun kind kan laten zien. Een lichtpuntje dat voelbaar is als je op het terrein staat van Only Friends Limburg.

Mijn creativiteit stroomt weer. Ik kijk er naar uit om samen met de bestuursleden en alle andere betrokkenen aan de slag te gaan. Samen, samenwerken, positieve vibe, creativiteit, ideeën, verbinding, je bent goed zoals je bent!

Lieve groet Monique Lutgens- Blom

Stagiaire Luna zet verbinding met Only Friends voort als vrijwilliger

Beste Only Friends vrienden,

Mijn naam is Luna Nijenhuis en zoals jullie misschien al weten ben ik CIOS-student.
Ik ben vorig jaar gestart met mijn stage bij Only Friends Limburg. Jullie kunnen mij onder andere kennen van de running en het handbal. Ik heb tijdens mijn stageperiode veel geleerd van de lieve en gemotiveerde mensen om mij heen. Daarnaast heb ik vriendschappen opgebouwd met cliënten en hebben we samen mooie herinneringen gemaakt.
Omdat dit mijn laatste jaar was van het CIOS zal ik geen stage meer lopen bij Only Friends Limburg. Er staat een nieuwe HBO uitdaging op mij te wachten. Graag wil ik via deze weg iedereen om mij heen bedanken voor alle hulp en gastvrijheid. Mijn verbinding met Only Friends blijft zeker voortbestaan als vrijwilliger.

Nogmaals bedankt allemaal en wellicht tot in de toekomst!

Groetjes Luna

Fris en fruitig van start

Op maandag 8 juni 2020 maakten de trainers, vrijwilligers en het bestuur een fris en fruitige start na de Corona lockdown. Na maandenlang thuiszitten, beeldbellen, @home trainingen verzorgen, e-mailen en bellen konden we weer op 1,5 meter afstand samenzijn.

Vrijwilligster Daniëlle Winkens: “Naar dit moment heb ik uitgekeken. Ik heb iedereen zó erg gemist. We vieren dit moment met fris en fruitige aardbei, kiwi en ananas cupcakes. Is zo fijn om bijelkaar te zijn en plannen te maken om het sporten aan te kunnen bieden. De handbaltrainingen zijn al mogelijk. We verheugen ons om onze voetballers vanaf 16 juni weer te zien. Wandelen en fitness is nog even afwachten. We zijn weer begonnen ….”

« Older Entries