Alternatieve AbdijCross is een groot succes

De AbdijCross in Kerkrade kon vanwege corona voor de tweede maal niet doorgaan. De speciale G-loop voor kinderen van het speciaal onderwijs kon vrijdag 21 januari wel doorgaan!

 

Even na negen uur ’s ochtends staat de eerste groep kinderen klaar voor de start bij een zigzagparcours naast het Flexiforum. Met opzwepende muziek die door de geluidsboxen knalt en een heuse opblaasstart- en finishlijn is het geen alledaagse gymles, maar formeel heet het vandaag even wel zo. Want waar de Abdijcross als evenement niet door mag gaan vanwege de coronamaatregelen, is het onderdeel ‘G-loop’ voor kinderen met een beperking wel toegestaan.

De leerlingen zijn afkomstig van basisscholen voor speciaal onderwijs Arcadia en Jan Baptist. In totaal doen er deze ochtend tussen de 200 en 250 kinderen mee, verdeeld over meerdere groepen. Iedereen krijgt na afloop een medaille en een kopje warme chocolademelk voor het trotseren van de kou, de echte fanaten die zelfs de officiële afstand rennen wacht nog een extra grote medaille.

 

„Geweldig dat leerkrachten dit ‘even’ bij hun werk oppakken”, zegt Arno Deckers, voorzitter van atletiekvereniging Achilles-Top. „We zijn momenteel in gesprek met Movare om de Abdijcross alsnog voor álle basisscholen in Kerkrade te laten doorgaan. Dat zou dan rond halfvasten zijn, wellicht alsnog op de oorspronkelijke locatie bij Rolduc.”

Dat de G-loop wel door kon gaan is te danken aan leerkracht en mede-kartrekker Bram Defesche. Hij trok zich de teleurstelling van de kinderen aan nadat half december bleek dat de Abdijcross weer niet door kon gaan. „Dit is niet vanzelfsprekend voor ze, je moet ze eerst warm maken. We hadden al op school getraind, toen op locatie om te wennen aan de situatie. We waren volop bezig toen we bericht kregen dat het niet door ging. Dat begrijpen we, maar er was wel teleurstelling.”

Vastberaden om toch iets te organiseren keek Defesche naar wat er allemaal wel mocht. „Als we het gaan doen, moeten we het wel goed regelen.” Na contact met Beleef Kerkrade en handhaving kwam de voorwaarde dat er geen publiek of ouders aanwezig mochten zijn. „Het is eigenlijk gewoon een veredelde buitengymles.”

Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor Achilles Top is het een bijzondere editie geworden. Eind 2021 overleed Wim Sangen, de stuwende kracht achter de Abdijcross en één van de boegbeelden van de club. „Hij heeft de G-loop echt opgezet en in stand gehouden”, vertelt Deckers. „Daarom heet het voortaan de ‘G-loop Wim Sangen Memorial’. We hopen volgend jaar de eerste editie op Rolduc te lopen.”