Only Friends vrijwilliger Yana Houben: ‘Als het leven je laat struikelen, maak er dan een salto van’

Hey hoi,

 

Dit ben ik! Mijn naam is Yana Houben, ik ben 22 jaar jong en heb afgelopen jaar mijn Bachelor of Science in technische communicatie aan de RWTH in Aken afgerond. Toen mijn moeder en tevens oprichtster van Only Friends Limburg Mariëlle Houben mij vroeg of ik iemand kende wie een website kon bouwen, wist ik meteen dat ik deze uitdaging eerst zelf wilde proberen. Het voelde als een eer om de website voor zo’n mooie grote sportclub te mogen maken en het is gelukt ook nog!

Ik heb geen opleiding in de zorg gehad en ik had dan ook nooit gedacht dat ik iets aan de sportclub, opgericht voor mensen met een beperking, zou kunnen toevoegen, maar juist integendeel! Het geeft me enorm veel voldoening door mijn steentje via de website bij te dragen, hierdoor voel ik me ook een belangrijk iemand van het team van Only Friends Limburg, net zoals alle andere vrijwilligers dat zijn.

Het motto van Only Friends “Je bent goed zoals je bent” is natuurlijk niet voor niets hét motto. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat ook als je je minder vertrouwd voelt met zorg gerelateerde handelingen, of het niet opgebracht krijgt wekelijks een training te verzorgen op hetzelfde tijdstip, er voor iedere vrijwilliger een persoonlijk takenpakket samengesteld wordt.

Zo help ik tegenwoordig graag met speciale evenementen, zoals de Abdijrun afgelopen januari. Het was een bijzondere zondagochtend, alle kinderen die meeliepen, straalden van oor tot oor. Ze hadden de dag van hun leven, ze ontvingen allemaal een medaille en sommige kregen zelfs een beker. Het is zó mooi om te zien hoe mensen elkaar helpen om die dag van hun leven te beleven. Only Friends is er niet alleen voor jonge mensen, maar zo is de vereniging er ook voor oudere mensen. Ouder worden kan namelijk ook beperkingen opleveren en de vrijwilligers van Only Friends helpen op een positieve manier hiermee om te gaan.

Ik wil dan ook afsluiten met een quote die ik erg toepasselijk vind: “Als het leven je laat struikelen, maak er dan een salto van!”  Ofwel, het maakt niet uit hoe oud of jong je bent, of welke obstakels je in je leven tegenkomt, het gaat er om hoe je er mee omgaat en Only Friends typeer ik als het ideale voorbeeld!

Hopelijk mogen we ons vaker tegenkomen! Tot snel!

Groetjes, Yana