Een droom zonder grenzen tijdens Abdijcross Rolduc

door Stefan Gillissen Dagblad De Limburger

 

Sportclub Only Friends Limburg nam zondag voor het eerst deel aan de Abdijcross Kerkrade. Het lijkt de opmaat voor veel meer. „We denken niet in beperkingen.”

Wat voor beperking een mens ook heeft, iedereen wil succes ervaren en geluk voelen. In onze dromen zijn we grenzeloos. Daar bestaat het onmogelijke niet.

De begrenzing vinden we in het leven, maar vaak is die opgelegd. Zo niet tijdens de Abdijcross in Kerkrade. Daar mag iedereen rennen of lopen, meedoen is het belangrijkste van alles. Jong, oud, met of zonder beperking. Winnen komt doorgaans op het tweede plan: de Olympische gedachte in praktijk gebracht.

De race van Only Friends Limburg is exemplarisch. Zo’n 40 kinderen van de speciaal onderwijsscholen Jan Baptist en Arcadia doen mee. Samen met atletiekvereniging Achilles Top Kerkrade en Sportclub Only Friends Limburg is de wedstrijd op poten gezet.

Trainster Denise Dillmann begeleidt namens sportclub Only Friends Limburg één van de deelnemers. Dat gebeurt niet alleen rond het parcours bij Rolduc, ze loopt ook mee in de wedstrijd. Wat voor sommige deelnemers pure noodzaak is. Het is heerlijk om onderdeel van iets groters te zijn, om tussen andere atleten rond te lopen. Maar als je autistisch bent, kan de omgeving snel te veel worden. Begeleiding is dan goud waard.

 

 

Filosofie 

„Met onze club geven we clinics. Op school, op de baan van Achilles Top en hier op het parcours. Onze filosofie is dat je doet wat mogelijk is. Je bent goed zoals je bent. Het gaat niet om winnen of afstand, maar om succes te voelen. Soms overstijgen kinderen of volwassenen zichzelf. Te vaak nog staan mensen aan de zijlijn.”

Het in maart 2019 opgerichte Sportclub Only Friends Limburg doet voor het eerst mee aan de Abdijcross. Mariëlle Houben, oprichtster van de Limburgse tak, is duidelijk blij. Maar achterover gaan liggen is er niet bij.

 

 

Ouderen 

„We willen er zijn voor mensen met een beperking, voor ouderen met een verhoogd gezondheidsrisico, chronisch zieken en voor revalidanten. We bieden meerdere sporten aan in Kerkrade, Landgraaf (waar sportpark Strijthagen de uitvalsbasis is) en Heerlen. Behalve running zijn dat handbal, voetbal, fitness en aangepast wandelen. Dat laatste, voor ouderen, is erg in trek.”

De volgende Abdijcross belooft nóg meer ‘Only-Friends’-deelnemers te trekken. De Kerkraadse wethouder Jo Schlangen (Burgerbelangen, Sport) wil kinderen uit het Duitse speciaal onderwijs bij de cross betrekken. En de aanwezigheid van Carolus de Rijck (BCD) uit Brunssum doet vermoeden dat de interesse groeit.

Hoe groot de sportclub wordt? Dat staat in de sterren geschreven. Voordeel is dat daar geen grenzen bestaan, alleen ruimte en mogelijkheden.

 

Sfeerimpressie van de helden van Only Friends Limburg bij de 56e Abdijcross Kerkrade